Μητσοτάκης: Καλοκαίρι με επέκταση του ωραρίου κυκλοφορίας και μουσική – Πού θα φοράμε μάσκες

Τι ανέφερε στη Bild ο πρωθυπουργός για τις αλλαγές των μέτρων που έρχονται το επόμενο διάστημα.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης μίλησε στη γερμανική Bild και αναφέρθηκε στον οδικό χάρτη για την περαιτέρω χαλάρωση των μέτρων ενόψει του καλοκαιριού. Ο Πρωθυπουργός στάθηκε συγκεκριμένα στην απαγόρευση κυκλοφορίας, στις μάσκες, αλλά και τη μουσική στην εστίαση.

Για την απαγόρευση κυκλοφορίας, η οποία αυτή τη στιγμή ξεκινάει από τις 00:30, ο Κυριάκος Μητσοτάκης είπε στους δημοσιογράφους της Bild πως: «έχουμε έναν οδικό χάρτη, όπως και οι περισσότερες ευρωπαϊκές χώρες, και καλώς εχόντων των πραγμάτων θα μπορούμε να χαλαρώσουμε περαιτέρω τα μέτρα καθώς η κατάσταση θα βελτιώνεται. Και η κατάσταση θα βελτιωθεί. Δεν έχω καμία αμφιβολία για αυτό. Επομένως, θα υπάρχει μουσική όταν θα έρθουν οι τουρίστες».

Αν η μουσική στους χώρους της εστίασης θα έρθει αυτό το Σαββατοκύριακο, ο πρωθυπουργός απάντησε: «Όχι από αυτό το Σαββατοκύριακο. Ακόμα αναμένουμε από τους εμπειρογνώμονες να μας πουν πότε θα πρέπει να συμβεί αυτό. Υπάρχει ένας απλός λόγος. Όταν ακούγεται μουσική, ο κόσμος μιλάει πιο δυνατά».

Μητσοτάκης: Θα έχουμε μουσική το καλοκαίρι και επέκταση του ωραρίου κυκλοφορίας
Στη συνέχεια ο κ. Μητσοτάκης διευκρίνισε πως: «Θα έχουμε και πάλι μουσική το καλοκαίρι και αναμένω επίσης πως το ωράριο κυκλοφορίας θα επεκταθεί. Επομένως, θα έλεγα ότι κατά 90% θα είναι ένα κανονικό καλοκαίρι. Όπως βλέπετε, η χώρα είναι ανοιχτή, λειτουργεί κανονικά.

Ναι τρώμε έξω και όχι μέσα, αλλά αυτό είναι φυσιολογικό στην Ελλάδα. Και βέβαια, υπάρχει απεριόριστη πρόσβαση στις παραλίες μας. Στην ψυχαγωγία θα πρέπει να είμαστε λιγάκι πιο προσεκτικοί σε σχέση με τα συνηθισμένα, αλλά σε γενικές γραμμές θα είναι μια φανταστική εμπειρία».

Όσο για τις μάσκες και αν θα τις φοράμε όλο το καλοκαίρι, ο πρωθυπουργός είπε: «Εξαρτάται από το τι θα πουν οι ειδικοί. Αναμένω πως οι μάσκες θα διατηρηθούν σίγουρα στους εσωτερικούς χώρους. Σε ό,τι αφορά τους εξωτερικούς χώρους, όταν τρως σε ένα εστιατόριο δεν είσαι υποχρεωμένος να φοράς μάσκα. Αυτό θα πρέπει να είναι σαφές. Έχεις τη μάσκα σου, εισέρχεσαι στο εστιατόριο και μετά την βγάζεις.

Το περίεργο μέτρο που παραξένεψε τον δημοσιογράφο της Bild
Ο δημοσιογράφος Paul Ronzheimer της Bild ανέφερε στον Κυριάκος Μητσοτάκη πως: «Ο πιο περίεργος κανόνας κατά την γνώμη μου εδώ στην Ελλάδα (είμαι εδώ για κάποιες μέρες) είναι ότι μπορείς να επιβιβαστείς στο ταξί μόνο με ένα ακόμη άτομο, καθώς θεωρείται ότι υπάρχει κίνδυνος. Αναρωτιόμουν γιατί δεν είναι επικίνδυνο να κάθεσαι στο τραπέζι με έξι άτομα, ενώ στο ταξί δεν επιτρέπεται (να είναι πάνω από δύο);»

Ο πρωθυπουργός εξήγησε ότι: « η πιθανότητα μετάδοσης του ιού σε εσωτερικούς χώρους είναι 18 φορές μεγαλύτερη. Και το ταξί είναι ένα πολύ κλειστό μέρος. Δεν τα εφηύραμε εμείς αυτά. Θέλω να είμαι ξεκάθαρος. Πιστεύω πως έχουμε πολύ ικανούς εμπειρογνώμονες, όπως και εσείς, το Ινστιτούτο Robert Koch στη Γερμανία. Οι ειδικοί δεν συμφωνούν πάντα μεταξύ τους.

Το γνωρίζετε. Μπορεί να διαφωνούμε αλλά από ένα σημείο, πάντα ακολουθήσαμε τις συστάσεις των ειδικών και αναμένω πως τα μέτρα θα χαλαρώσουν καθώς θα επιταχύνεται ο εμβολιασμός. Πλησιάζουμε στην ανοσία της αγέλης».

Μητσοτάκης: Ανοσία της αγέλης μέσα στο καλοκαίρι
Στην ερώτηση για το αν υπάρχει κάποια ημερομηνία για το πότε θα έρθει η ανοσία της αγέλης, ο Κυριάκος Μητσοτάκης είπε: Κοιτάξτε, στην αρχή της εβδομάδας, φτάσαμε στον ορόσημο των 5 εκατομμυρίων εμβολιασμών. Κάναμε 5 εκατομμύρια εμβόλια σε ένα πληθυσμό 10 εκατομμυρίων.

Επομένως αν συνεχίσουμε με τον ίδιο ρυθμό, αναμένω ανοσία της αγέλης, όχι μόνο στην Ελλάδα, αλλά στην Ευρώπη, γιατί με ενδιαφέρει και το τι συμβαίνει στη Γερμανία. Θέλω να ανοίξουμε αλλά θέλω να γίνει με ασφάλεια. Θέλω να το επαναλάβω αυτό. Ο λόγος για τον οποίο διατηρούμε κάποιους από τους περιορισμούς.

Κάποια στιγμή μέσα στο καλοκαίρι. Και δεν είναι μόνο στην Ελλάδα αλλά και στην υπόλοιπη Ευρώπη. Και πάλι ανάλογα με το πώς ορίζουμε την ανοσία της αγέλης, 65% – 70% του πληθυσμού, και είναι σημαντικό να εγκριθούν τα εμβόλια για τους εφήβους.

Αναμένουμε την ευρωπαϊκή έγκριση ώστε να ξεκινήσουμε να εμβολιάζουμε τα νεότερα παιδιά, ηλικίας 12 ετών και άνω. Αυτό θα είναι σημαντικό για τη σχολική χρονιά. Αλλά ο λόγος για τον οποίο έχουμε ακόμα κάποιους περιορισμούς είναι επειδή θέλουμε ο κόσμος να νιώθει ασφαλής. Και εμείς θέλουμε να είμαστε ασφαλείς, οι τουρίστες θέλουν να είναι ασφαλείς και θέλουμε να βεβαιωθούμε πως όταν θα επιστρέψετε στη Γερμανία θα επιστρέψετε με τους ίδιους όρους.

Επομένως, αν χρειάζομαι ένα τεστ αντιγόνων για να υποδεχτώ έναν Γερμανό τουρίστα, αν δεν έχει εμβολιαστεί, η Γερμανία θα πρέπει, όπως κάνει, να απαιτεί μόνο ένα τεστ αντιγόνων για να επιτρέψουν οι πολίτες στη Γερμανία. Και δεν είναι δύσκολο. Η βιομηχανία του τουρισμού έχει φροντίσει τα θέματα αυτά. Είναι πολύ εύκολο να κάνει κανείς τεστ παντού. Επομένως ο κόσμος δεν θα πρέπει να ανησυχεί για τη διαθεσιμότητα των τεστ για την επιστροφή του στη Γερμανία».

Πηγή: https://www.newsbeast.gr/politiki/arthro/7446424/mitsotakis-kalokairi-me-epektasi-tou-orariou-kykloforias-kai-mousiki-pou-tha-forame-maskes?amp=1